Apple använder andras appar i patentansökningar

De fyra första orden i rubriken börjar med a, inte så illa. Jo Apple har gjort något ganska fult, de har enligt GigaOM använd en av apparna i App Store för en patentansökning. Appen Where To? – GPS points of interest har används som idé till appar för resande i en patentansökning.

Orwin Gentz, grundaren av Future Tap som står bakom appen skriver:

    At first, we couldn’t believe what we saw and felt it can’t be true that someone else is filing a patent including a 1:1 copy of our start screen. Things would be way easier of course if that “someone else” would be really an exterior “someone else”. Unfortunately, that’s not the case. We’re faced with a situation where we’ve to fear that our primary business partner is trying to “steal” our idea and design. So how to deal with that?

Det är inte så bra om Apple börjar ta patent på appar som redan finns i App Store. Inte så mycket tredjepartstillverkare kan sätta emot då.

    Dan Wineman explains that ”the diagram is just part of an example of one way the technology in question might operate. I think it’s more likely that the people involved in drawing up this patent simply didn’t think about the message it would send to developers. I’m sure it’s not Apple’s practice (or intention) to plunder the App Store submissions bin for new things to patent.”

Men nu är det förhoppningsvis inte så illa som det låter. Apple har troligen använt appen som exempel på hur en sådan rese-app kan se ut. Inte hur den kommer att se ut eller fungera. Men känns ändå lite konstigt att Apple försöker ta patent på en viss typ av app. Det om något är ju ett sätt att motarbeta innovation och nya appar.

    Reader Gary Watson says: “After reading the claims, it’s clear that the spinning wheel image stolen from the 3rd party app was not part of the claimed invention at all and was just an illustration. You see this a lot in patents, where a an exemplar device such as a Dell laptop is used in a drawing but is not part of the claims.”

Vi får väl se hur denna soppa slutar. Om Apple tänker börja konkurrera med sina egna appar och använder patent som medel eller om det helt enkelt är ett sätt att hindra att Android får liknande appar.