John Gruber om Apple, Adobe och Flash

Alltid lika underhållande John Gruber på Daring Fireball har inte mycket till övers för Flashtekniken och förklarar här varför men även varför Apple har samma inställning. Det handlar om allt från öppna standarder till politik.

Även om jag tycker att iPhone fungerar alldeles utmärkt utan Flash skulle det ändå inte skada om den stödde tekniken. Jag är inte ute efter att spela Flashspel eller kunna besöka alla de videosajter som använder tekniken. Förstår inte riktigt varför alla vill ha Flash för att just se video. Nej jag vill ha Flash för att kunna besöka alla interaktiva webbplatser som med fördel använder tekniken.

När det gäller just dessa webbplatser så gör de sig förmodligen ändå inte så bra på den lilla skärm en iPhone har men om nu Apple släpper en tablet på 10″ imorgon så hoppas jag den stöder Flash för där skulle tekniken komma till sin rätt. Men jag gissar att med ganska stor säkerhet så kommer det inte något stöd för Flash.

På sätt och vis förstår jag Apple hur de tänker, de vill ha kontrollen över all kod som körs i operativsystemet men hoppas att de tillåter plugins så småningom.

Men åter till Gruber och hans åsikter. Varför Flash fungerar bättre på PC än på Mac och varför inte Apple låter Adobe använda hårdvaruacceleration samt andra tekniska och politiska beslut som ligger bakom Apple’s val.

Läs artikeln på Daring Fireball: Apple, Adobe, and Flash